Gravesend Central

Rathmore Road Improvements and Cycle Hub Scheme

The most significant engineering works at Gravesend in recent times are those which took place from November 2013 to January 2014, involving the insertion of a third platform, the abolition of two "through" lines, and the construction of a footbridge with lifts. However, preparation for yet more building work at the station site commenced in March 2016, as part of Gravesham Borough Council's "Rathmore Road Improvement Scheme".

Rathmore Road runs along the southern perimeter of the station and, historically, has been one way in the eastern direction. It separates the elevated car park from the station's southern entance, in addition to serving as a taxi rank. The scheme aims to widen the road to enable two-way traffic and, to achieve this, the car park needed to be completely remodelled with fewer spaces. Most of the spaces sacrificed occupied an area required for a new alignment of the road's eastern end. After tree clearance and archaelogical work was undertaken in March and April respectively, the main part of the construction scheme commenced on 27th May 2016.

In conjunction with the road works, building also got underway on a "cycle hub" for railway commuters. This is a two-storey-high structure formed of a steel frame partially encased in light brickwork and mostly clad with glass, within which secure storage for 220 cycles is available. It is located behind the western end of platform 0, adjacent to the footbridge and along Rathmore Road, and funding for the scheme came jointly from the Department for Transport and Kent County Council, the pair providing £682,000 and £539,000 respectively. The facility was due to open during summer 2016, but works were still ongoing in late September. The larger road improvement scheme was not due for completion until January 2017.


4th July 2016

A view looking south from the footbridge shows that Rathmore Road remained open, but that the car park had been commandeered by JCBs and turned into a sea of soil and rubble. To the bottom right can be seen a new footpath leading to the site of the "cycle hub", which was under construction. © David Glasspool


4th July 2016

Turning to the right of the previous view, the steel structure of the "cycle hub" is in evidence. The footpath can be seen leading to the proposed ground floor entrance; an opening from the upper storey would also face onto Rathmore Road. © David Glasspool


23rd September 2016

An eastward view down Rathmore Road shows the Cycle Hub nearing completion. The same light brickwork as that incorporated into the new footbridge has been used here. © David Glasspool


23rd September 2016

A westward view up Rathmore Road reveals that the new structure is glazed on three out of four sides. Note the traditional lamppost surviving on the pavement. © David Glasspool